Hoe geef je op de juiste manier feedback?

Niets is zo moeilijk als feedback geven aan jouw teamleden. Je wil mensen niet op de tenen trappen, maar je wil hen uiteraard ook graag bijsturen en hen de kans geven om zich te ontwikkelen. Hieronder vind je enkele tips om een goed feedbackgesprek aan te gaan.

Positieve en negatieve feedback geven

Goede feedback betekent in de eerste plaats dat je teamgenoot inzicht krijgt in wat er wel of minder goed ging, zodanig dat hij/zij kan groeien. Dit kan zowel aan de hand van positieve als negatieve feedback. Bij een feedbackgesprek is het altijd aangenaam om te beginnen met het positieve. Zo weet de teamgenoot welke sterktes hij heeft en hoe hij/zij deze kan blijven inzetten. Vervolgens kan je overgaan tot negatieve feedback. Let op dat dit niet louter kritiek wordt. Wees eerlijk en open over wat er mis ging, maar breek je werknemer niet af.

Feedback geven is wederzijds

Sta open voor de reactie van je teamgenoot. Misschien heeft hij/zij een taak niet goed volbracht. Ga dan samen op zoek naar de oorzaak. Waren de instructies niet duidelijk of kwam de info van een klant te laat? Luister naar de andere kant van het verhaal en neem hierin een onbevangen houding aan.

Let op voor de valkuilen

Bij het geven van feedback zijn er heel wat dingen waar je moet opletten. Zo zorg je best voor de juiste timing. Plan een gesprek in op een moment dat er echt de tijd voor is, zodat jullie beide geconcentreerd kunnen deelnemen. Let er ook op dat je niet enkel zegt wat er misging, maar geef je teamgenoot de nodige handvatten om het een volgende keer beter te doen, bijvoorbeeld aan de hand van praktische tips. Ook de manier waarop je dingen zegt, is heel belangrijk. Zorg voor een vriendelijke en niet-dwingende houding. Bokscoaching is een organisatie die trainingen geeft omtrent feedback geven en ontvangen. Neem een kijkje op https://www.bokscoaching.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *