Een winterstalling voor uw boot?

Met een geslaagde zomer komt er helaas ook een einde aan het vaarseizoen. Tijd dus om uw boot geheel winterklaar te maken. Mocht uw boot overwinteren in het water dan is het belangrijk dat u de boot geheel naloopt en goed beschermd tegen de weersomstandigheden. Want u wilt er uiteraard het aankomende vaarseizoen weer genoeg vaarplezier aan beleven. Bij het vaarklaar maken van uw boot komt dan ook nog redelijk wat kijken. En iedere boot kent verschillende aspecten om rekening mee te houden. Weet u al wat er allemaal bij komt kijken?

Winterklaar voor de winterstalling

Het gaat er vooral om dat de conditie van uw boot in een goede staat verkeerd voordat u deze naar de winterstalling brengt. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan zowel uw boot als de buitenboordmotor doen al wonderen. Maar om de waarde te behouden is het van belang dat u de aanwezige spullen op de boot ergens anders opbergt. Denk hierbij aan elektrische apparatuur, buiskappen, kussens, beddengoed en zeilen. Alles dient van boord gehaald te zijn voordat u de boot gaat stallen. Dit houdt de boot vorstbestendigd. Controleer ook altijd de plekken waar water kan blijven liggen en vocht enige schade kan aanrichten. Als u dan de boot na de winter weer op komt halen zult u hier geen omkijken naar hebben.


Tips om uw boot winterklaar te maken? 

Begin dus altijd met het opbergen van alle spullen die nog aan boord aanwezig zijn. Koppel daarna de accu los en draai de hoofdkraan van de gastank dicht. Controleer ook roestplekken, anodes, afsluiters, de schroef en waterslang van de toilet. Tijdens de winterperiodes kunnen deze onderdelen gaan bevriezen en als dit voorkomt zult u hier wellicht nog omkijken naar hebben. Om het zekere voor het onzekere te hebben is het verstandig om voor een winterstalling te gaan in een loods. Want binnen staat uw boot een stuk verstandiger dan aan een haven. Vergeet niet dat een onderhoudsbeurt aan de boot ook geld voor uw buitenboordmotor. Dit geldt ook voor de romp, dek, tuigage en uitrusting aanwezig op de boot. Alles wordt tijdens een onderhoudsbeurt nagekeken door experts van de watersport speciaalzaak.


Een erkend bedrijf voor het stallen en onderhouden van uw boot?

Er zijn winterstallingen aanwezig met eigen werkplaatsen om uw boot te voorzien van zowel een stalling als een onderhoudsbeurt. Zorg er voor dat uw boot de strenge winterse weersomstandigheden vermijd. Aangeraden wordt om uw boot altijd één keer per jaar te voorzien van een onderhoudsbeurt. Experts in het vak zijn bereid om diverse reparaties uit te voeren en de buitenboordmotor te onderhouden. Bij een watersport speciaalzaak kunt u altijd terecht voor al uw vragen en advies over winterstallingen en onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *